lördag 26 juni 2010

Träning

Inte för att jag vet om någon kan tänka sig vara intresserad av min träning men jag kommer att skriva en del om det för min egen skull, för att se hur det fortskrider.

När jag var yngre var vältränad inget begrepp i den bemärkelsen att jag hade stora muskler, men min kropp var fit, slank och otroligt funktionell, jag red flera hästar om dagen och mockade boxar, vilket ger bra styrka balans och energi.

Jag kunde slänga upp en 25 kilos säck på axeln som ingenting och en massa annat som jag idag gärna överlämnar till någon annan.

Kroppen förändras efter tiden och att få barn, helst med kejsarsnitt tar isönder väldigt mycket och tillåter ej kroppen att återhämta sig lika snabbt som efter en vanlig förlossning.

Efter andra kejsarsnittet är det ännu värre och om man då, som jag är runt de 40 blir återhämtningen rent fysiskt ännu svårare.

Jag gick upp 20 kilo för två år sedan och har sedan dess, inte kämpat men ändå kämpat för att komma tillbaka i min trivselvikt igen.

För mig handlar det aldrig om antal kilon, endast att mina favoritkläder passar. Vilket de gör igen och det i sig är en fantastisk känsla.

Det handlar inte om bantning, det handlar om att må bra, fysiskt och psykiskt, att äta gott, sova gott och att röra på sig, precis som en fin vän sa till mig häromdagen, detta väckte mig åter till min grundinställning till livet.

Träning för mig ser nog inte ut som träning för dig.

Jag är väldigt färgad av att ha levt en massa år tillsammans med en man jag beundrar när det gäller träning, han är den bäste inspratör vad det gäller funktionell träning och uppbyggnad av kroppen och såklart, färgas man om man har gemensamma intressen och tycker om det man upplever.

Jag har lärt mig på många andra sätt om funktionell träning, upplevt, utbildat mig och läst, massor.

Mitt ridsystem som nu sprids och som jag jobbar med är helt grundat på det funktionella tänket, att Bygga små byggstenar som ska orka hålla uppe de stora.

Här talar vi om muskler.

Bålstabilitet, vackra rörelser, sunda friska kroppar. Utan för uppblåsta stora muskelgrupper.

The old way of muskeluppbyggnad där man hysteriskt sliter i maskinerna och vrålar som en apa i alla de konstiga ställningar som inte gör annat än sliter isönder kroppen, borde vara förbi i dagens upplysta samhälle, men nejdå, det förkommer fortfarande, synd, att människor inte är mer intresserade än så, det är ungefär som att köra bil och tro sig kunna det om man bara kört lådbil innan.

Jag nyttjar balansboll i stora mått men även med ett restriktivt tänkande. Balansbollen är fantastisk, bygger supersnabbt de små stabiliserande musklerna och stärker upp korsetten så att du KAN och ORKAR träna resten.

Utan bålstabilitet är du kokt. Rökt. Det håller aldrig.

Mitt veckoschema för mig är väldigt enkelt. Baserat på att jag nu har den vikt jag önskar mig (Jeansen passar) Men att jag i det gärna är lite mer stabil. Det betyder inte att det behöver SYNAS fler eller mer muskler, bara att jag KÄNNER att de finns där, att jag är stabil, säker, stadig och balanserad i mina rörelser.

På det bygger jag kondition, något som varit uselt hos mig de senaste åren då jag blev mkt stillasittande under graviditeten.

Jag har som ambition att göra något varje dag, förutom på Söndagar. Detta kan variera och ibland är Måndagen en Söndag.

Varje morgon startar med en promenad, längden av promenad är inte så viktig, bara ATT jag gör det. Oftast hinner jag inte mer än 15-20 minuter, men det är gott nog, det finns inga krav.

Pulsen hinner gå upp och förbränningen startar.

Efter det kör jag till gymmet som ligger 2 minuters färd härifrån, lyx med livet på landet ;)

Här har vi gamla maskiner, ni vet riktigt gamla som man kunde hitta i boxar och brottarlokaler förr, jag bara älskar det. Mkt fria vikter och maskiner där man verkligen måste se om sin bålstabilitet för att inte skada sig. Här kan man inte bara slänga sig handlöst och dra som en vilde, det skadar bara.

Jag varierar som sig bör och det som är signifikant för min träning är hastigheten i de olika momenten.

Jag gör ALLT i slow motion.

Jag säkerställer att jag är HELT rakriktad. Helt 50/50% på vardera sittbenen.

Stabil i min muskelkorsett.

I mitten.

Varje träningspass blir som ett Introperspektiv, där jag meditativt känner inåt och upplever hur varje muskel långsamt spänns och sträcks ut, och i den medvetenheten skapar jag ett fysiskt och psykiskt lugn som min kropp gillar.

Allt sker alltså sakta med medvetenhet och känsla.

Jag jobbar aldrig samma muskelgrupp två dagar i rad, det krävs 48 timmar för muskler att återhämta sig från träning, endast magen kan få sig en extra körare bara för att det känns som att det ska så vara.

Känns det bra gör jag det.

Ett par dagar i veckan jobbar jag med balansbollen för att stärka upp korsetten ännu mera men också för att öva upp min koordination som gör att jag kan bygga muskler ännu bättre samt, såklart bli en bättre och mer fokuserad ryttare.

Idag är det Söndag, vilodag (Inom parentes) då jag har massor att göra men det ligger utom fokus på träning. Det betyder inte att jag inte kommer att känna av att det händer grejer i kroppen, men det är bra att hålla igång, fysisk aktivitet är som sagt en av källorna till psykiskt välmående, man får en kick helt enkelt!

Vad tränar Ni?

2 kommentarer:

  1. Hej har inte kommit till träning annu testar på min kropp antioxidanter och dess betydelse.
    Lantarbete ved,mockning,snöskottning och i mitt fall mycke häst och mängdeer av antioxidanter har sänkt vikten och fört mig 10 år tillbaka i mitt välmående.
    Kommer att följa och lägga till dina metoder så intresssant så glad att du delar med dig Carola tack ;))

    SvaraRadera
  2. Men åh - tack! Det här är vad jag behöver just nu! :)

    SvaraRadera